Cupcakes
Idag har jag och min vän Ida tillbringat ett par timmar i köket för att göra cupcakes. Vi testa helt nya recept. Nutellacupcakes var inte alls svårt att göra medan den andra var en aning svårare, som hette chokladcupcakes med jordnötter.
Nutellacupcakes: (i receptet stod det att det blir 12 st men för oss blev det fler än så, så räkna med det)
3 ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 burk nutella (vi använde knappt hälva burken, det är efter smak)
Strössel till garnering
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i ca. 15 min. Låt svalna helt. Bred på nutella och strö över strössel.
Chokladcupcakes med jordnötter:
150 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
3/4 dl salta jordnötter
3 msk vatten
3/4 vispgrädde
25 g osaltat smör
100 g mörk choklad
1 msk ljus sirap
Sätt ugnen på 175 grader. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt med 12 fördjupningar. Mät upp smör, 1 3/4 dl av sockret, ägg, mjöl, kakao och bakpulver i en skål och vispa med elvisp till en slät smet. Fördela smeten i fomarna. Grädda i 20 min. Lägg dom på galler för att svalna.
Finhacka jordnötterna. Lägg resten av sockret i en kastrull, tillsätt vattnet och sjud tills sockret smält. Låt koka upp och koka hastigt i 4-5 min till gyllengul sirap. Sätt kastrullen kvickt i kallt vatten för att snabbt stoppa fortsatt kokning (det var här vi misslyckades men rättade till det igen, det började stelna och blev en klump men vi värmde på igen och det var gott men det blev inte riktigt som det skulle ändå). Tillsätt ½ dl av grädden och det osaltade smöret i sirapen och rör till en mjuk och knäckig smet. Rör ner de hackade nötterna och låt svalna, men inte stelna. Skeda knäcksmeten över bakverken.
Smält chokladen med resten av grädden i en liten gryta över svag värme. Skeda chokladen över kakorna och låt stelna.
Det blev ganska många tillslut, och goda var dom!
Nutellacupcakes: (i receptet stod det att det blir 12 st men för oss blev det fler än så, så räkna med det)
3 ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 burk nutella (vi använde knappt hälva burken, det är efter smak)
Strössel till garnering
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i ca. 15 min. Låt svalna helt. Bred på nutella och strö över strössel.
Chokladcupcakes med jordnötter:
150 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
3/4 dl salta jordnötter
3 msk vatten
3/4 vispgrädde
25 g osaltat smör
100 g mörk choklad
1 msk ljus sirap
Sätt ugnen på 175 grader. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt med 12 fördjupningar. Mät upp smör, 1 3/4 dl av sockret, ägg, mjöl, kakao och bakpulver i en skål och vispa med elvisp till en slät smet. Fördela smeten i fomarna. Grädda i 20 min. Lägg dom på galler för att svalna.
Finhacka jordnötterna. Lägg resten av sockret i en kastrull, tillsätt vattnet och sjud tills sockret smält. Låt koka upp och koka hastigt i 4-5 min till gyllengul sirap. Sätt kastrullen kvickt i kallt vatten för att snabbt stoppa fortsatt kokning (det var här vi misslyckades men rättade till det igen, det började stelna och blev en klump men vi värmde på igen och det var gott men det blev inte riktigt som det skulle ändå). Tillsätt ½ dl av grädden och det osaltade smöret i sirapen och rör till en mjuk och knäckig smet. Rör ner de hackade nötterna och låt svalna, men inte stelna. Skeda knäcksmeten över bakverken.
Smält chokladen med resten av grädden i en liten gryta över svag värme. Skeda chokladen över kakorna och låt stelna.
Det blev ganska många tillslut, och goda var dom!
Kommentarer
Postat av: ida
Tack för en toppen trevlig eftermiddag hanna får vi göra om;) Supergoda cup cakes blev det med!!!
Trackback