Hallongrottor
Jag passade på att göra hallongrottor med min hemmagjorda hallonsylt.
125 g smör
3/4 dl socker
2 dl vetemjöl
½ dö potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
knappt 1 tsk bakpulver
Hallonsylt
Ugn 200 grader. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Blanda mjöl, vanilsocker och bakpulver och tillsätt det. Rör ihop till en deg. Används matberedare tillsätts allt från början, fette kylskåpskallt och skuret i bitar.
Gör små bollar (ca 24 stycken) och lägg i formar på en plåt. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en syltklick. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.
Somrig efterrätt
Ikväll blev det pasta med räkor och efter det en somrig efterrätt som är superenkel att göra!
Grekisk yoghurt (150 g), 1 dl grädde och 2 msk florsocker. Vispa ihop och servera med bär eller frukt till.
Sockerbullar
50 g jäst
150 g smör
4 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
1 krm hjorthornsalt
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
3 dl vaniljkräm (pulver)
pensling:
Smält margarin
socker
gör såhär:
Smula jästen i degbunken. Smält smöret, häll på mjölken och värm till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör ut den. Blanda ne ägg, socker, salt, hjorthornsalt och vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig samt låt den jäsa i 30 min. Ta upp den på bakbordet och arbeta den lite samt forma runda bullar. Platta ut bullarna, lägg en liten klick vaniljkräm i mitten, forma till ett knyte och lägg den med skarven neråt i en pappersform. Låt bullarna jäsa på plåten 40 min och grädda sedan i 250 grader i mitten av ugnen i ca 8 min. Låt dom kallna på galler. Pensla med smör och doppa i strösocker.. Går bra att frysa.
Jag hade ingen bild så här kommer en som jag tog från google.
En dag i affärer och bilen
Jag använder just nu min systers gamla rumm för att stapla upp alla grejer som inhandlas, och jag kan säga att allt syns inte på bilden. Det är nästan bara möblerna som saknas nu.
Kyckling med pasta
'
Idag har äntligen fått en lägenhet som ligger helt perfekt, jag är sååå glad! Detta året har inte varit det bästa, men jag tror på att det vänder nu! Man måste våga hoppas.
Mousse
Innan det hittade jag på en chokladkaka med alla möjliga ingredienser. Serverade familjen chokladkakan med då en såsig
mousse eftersom jag precis gjort den men det var väldigt gott att ha till, hallon och glass! Helggott!
"nu är jag redo"
Sen var det en bra dag på jobbet. Efter det åkte jag och min vän upp och shoppade lite på Grand Samarkand och nu sitter jag här och kollar på Skilda världar! (är helt fast)
Jag har inte bara mat som intresse utan jag har alltid älskat att pyssla och göra fina kort osv. Har inte så många på lager för jag har haft ett uppehåll, hade inga ideer för ett tag. Tänkte bara visa ett smakprov.
Chokladkaka
Lyxig chokladkaka:
100 g smör
2 ägg
1 dl mjöl
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smöret. Häll i smord bröad form med löstagbar kant. Grädda i 25 min. Låt kakan stå och kallna så stelnar den.
Kräm:
2 dl vispgrädde
200 g marabou mjölkchoklad
1 tsk vaniljsocker
Värm grädden till kokpunkten i en tjockbottnad kastrull. Tag den från värmen och tillsätt chokladen i bitar och sedan vaniljscoker. Rör tills chokladen smält. Låt krämen svalna och häll den i en skål, sätt in i kylen, rör om då och då tills den tjocknat till en kräm. Det tar 1-2 timmar. Bred krämen på kakan. Sätt in kakan i kylen och låt stå under natten.
jag har ingen bild på kakan men tog ett kort på en ros i hallen som jag tyckte var fin.
Marmelad
Igår fick jag för mig att göra marmelad, så det gjorde jag. Jag tog de bär som fanns hemma. Hittade en blandpåse med svarta vinbär, röda vinbär, björnbär, blåbär och hallon. Jag gjorde receptet som stod på syltsocker-förpackningen.
Jag gjorde en tredjedels sats, och då blev det två mindre burkar.
Här kommer grundreceptet som står på förpackningen:
1 kg bär/frukt
1 kg syltsocker
4 dl vatten
Kokas ihop i 15 min.
Honungsvatten och knäckebröd
Honungsvatten och mammas knäckebröd, det är gott minsann!
Här är receptet.
1 dl solrosfrön
3/4 linfrön hela
3/4 sesamfrön
1 ½ dl majsmjöl
½-1 msk flingsalt
½ dl olja
2-2½ dl kokande vatten
Blanda ihop allt. Häll ut i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i nedre delen av ugnen, 150 grader i 1 timme. Låt svalna och bryt i bitar.
Potatisgratäng med kassler
Vi åt planka som var väldigt gott och efter det åt vi jordgubbstårta som mormor gjort, mums!
Som jag sa igår, så kommer jag med lite tips på favoritrecepten ett tag framöver. Här kommer recept på en av mina favoriträtter, potatisgratäng med kassler!
1 kg potatis
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 dl ost
400 g kassler
salt, svartpeppar
Skiva potatisen. Koka potatisen i mjölken och grädden i 10 min. Rör ner osten och krydda med salt och svartpeppar. Skär kasslern i små bitar. Rör ner dom i potatisblandningen. Häll allt i en smord form och gratinerna i 225 grader i ca 30 min eller tills potatisen är mjuk. Klart!
Hallonsylt
Nu kommer jag börja skriva här igen, har blivit sjuk som i sin tur leder till rastlöshet som det alltid gör för mig, står knappt ut! Man vill göra så mycket men man orkar inget.
Igår blev jag förkyld och i morse vid 6.00 skulle jag göra mig iordning inför jobbet, kände mig inte alls bra så passade på att ta en temp när jag ändå var i medicinlådan för att ta en alvedon, över 38 graders feber! Idag är det min kusins student som jag längtat så efter... otur! Tur att min syster är hemma så jag får lite sällskap, annars hade jag gått under.
Fast att jag var hängig igår gjorde jag hallonsylt som jag åt på gröten i morse, jättegott och nästan för enkelt att göra!
500 g hallon och 0,5 kg syltsocker! Koka samman i 10 min i en stor kastrull, mosa hallonen. Koka glasburkar i vatten för att det inte ska vara några bakterier. Häll sylten i burkar och stäng locket direkt. Förvara oöppnade på svalt ställe och öppnade burkar i kylskåpet.
Eftersom jag kanske inte kommer laga mat och baka på några dagar så kommer jag tipsa om favoritrecept!
Mening
Jag funderar på att ta en paus från bloggen, hur länge vet jag inte. Jag kanske är tillbaka om några dagar men bara så ni vet varför jag inte kommer skriva på ett tag.
Det mesta som sker har en mening, som en vän sa. Jag ska tänka på det, det ger på något vis styrka. Jag ska vara stark fast att jag är sårad. Jag ska ta en dag i taget. Njuta av det som är bra. Inte sakna det som var.