Julstämning

 
Igår var en effektiv dag då jag hann göra mycket. Det känns skönt att vara nöjd med dagen när man ska sova.
Julia och jag tog bland annat en tur till skogen där vi plockade med oss kottar, lingonris, blåbärsris och pinnar som vi pysslade med när vi kom hem.  
För att vi skulle få lite extra julstämning så drack vi glögg och åt pepparkakor, gjorde knäck och åt risgrynsgröt till kvällsmat.
 
 
 
 
 
 
 

Pizza

Jag har varit på utbildning igår och idag. En handledarutbildning som ska göra så att man blir en bra handledare till de elever som kommer ut till våra arbetsplatser. Det var kul att höra om vad andra har upplevt med elever, bra och dåligt. Inte nog med att det var två ganska lärorika dagar så var det kul att prata med personal från andra avdelningar.
Imorgon är jag ledig, då ska jag till optikern, träffa Julia och träna. Jag känner på mig att det blir en toppendag.
 
Ikväll gjorde jag pizza på taco-bröd med svamp, kalkon, tomatsås och ost med en sallad till.
 

Kycklingsallad

 
På senare tid har jag haft svårt att veta vad jag ska laga för mat. Så när jag handlar brukar jag köpa det jag är sugen på och så får jag göra något gott av det med det jag har hemma. I veckan när jag handlade hittade jag krutonger med basilika och vitlöks-smak. När jag kom hem gjorde jag en kycklingsallad med krutonger, kyckling, ägg, sallad och grönsaker som faktiskt var väldigt mättande.
 
 

Egypten

 
En sån här dag som är grå, kall och med lite småregn i luften vill man verkligen resa till varmare breddgrader. För nästan exakt ett år sen var jag och Julia i Egypten. Vi solade, snorklade, åt god mat och på kvällarna kollade vi på Solsidan samtidigt som jag gjorde flätor i Julias hår. Vi behövde bara lyfta på handen för att få en kall dricka i handen när vi låg och stekte på stranden. Det får man verkligen kalla lyx.
En favorit som vi åt ett par gånger var pizzan med mozzarellaost. Däremot tyckte jag att Julia åt den rätt konstigt... men det smakar ju likadant för det.
 
 
 
Min pizza
Julias pizza.
 
 
 

Glass och maränger

 
Både glassen och marängerna blev goda och uppskattade så här har ni recepten.
 
Dumleglass:
5 st äggulor
0,5 dl socker
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
200 g dumlekolor
 
Vispa äggulorna och sockret fluffigt.
Sjud mjölk och grädde (ev vaniljstång, valfritt). Låt kolorna smälta i blandningen.
Häll ägg och sockervispet över grädden. Låta sjuda ett par minuter under vispning. tills det tjocknat lite.
Häll över i en bunke och vispa med elvisp och kyl krämen.
Häll i glassformar, låt svalna av lite innan de sätts in i frysen. Rör gärna om innan dom sätts in i frysen.
 
 
Rosa maränger:
4 st äggvitor
3 dl socker
1 msk färsk citronsaft
Ca 10 droppar röd karamellfärg
 
Sätt ugnen på 130 grader. Blanda äggvita, socker och citronsaft i en bunke. Sätt bunken i ett vattenbad. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är ca 60-65 grader. Ta bort bunken från badet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills det svalnat. Vispa ner  karamellfärgen. Spritsa ut till hjärtan på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen i ca 35-40 min.
 
 
 
 
 
 
 
 

Rosa maräng-hjärtan

 
Vissa perioder blir det inte så många inlägg här utan det får bli lite då och då, ibland ofta och ibland sällan när jag har lust.
Idag har jag varit ledig och det är jag hela helgen. Imorgon ska jag till mamma och pappa. Vi ska ha lite fars-dag mys med bara familjen. Jag ska stå för efterrätten som jag har pysslat med idag.
Eftersom pappa älskar glass så har jag gjort glass idag med dumlesmak. Ganska konstigt recept men jag hoppas det blir gott ändå. Till det har jag gjort rosa maränger (Recept från Leila Lindholm). Dom var lätta att göra och dom blev jättegoda. Till det ska vi även ha färska hallon.
Om glassen blir god så ska jag skriva receptet här.
 
 
 
 
 
 



RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
www.pokercasinobonus.se